Jak vybrat Portské, sherry, madeiru

Datum: 27.6.2016

  • Portské víno

Portské víno (známé také pod názvy Porto, Oporto nebo v originále Vinho do Porto) je fortifikované douro(dolihované) vínoprodukované v údolích podél řeky Douro v severní části Portugalska. Jedná se typicky o červené víno s vyšším podílem zbytkového cukru (často je prezentováno jako dezertní víno). Objevuje se v suché, polosuché nebo také bílé variantě.  V rámci Evropské unie je ale označení Porto vyhrazeno jako ochranná známka původu pouze pro produkty portugalské provenience.

  • Portské víno Tawny

Portská vína tawny jsou vína vyráběná z červených hroznů, která zrají v dřevěných sudech, a jsou tak vystavena postupné oxidaci a odpařování. V důsledku toho postupně dozrávají do zlatavě hnědé barvy. Vystavení kyslíku dodává vínu „ořechovou“ příchuť, která je namíchána tak, aby odpovídala klasické chuti portského vína. Portská vína tawny jsou sladká nebo polosuchá a jsou obvykle konzumována jako dezertní vína.

  • Portské víno Ruby

Portské víno ruby je nejlevnější a nejrozšířenější produkovaný druh portského. Po fermentaci je uloženo v nádržích vyrobených z betonu nebo z nerezové oceli, aby se zabránilo oxidačnímu zrání a zachovala se jeho sytě červená barva. Toto víno se obvykle míchá tak, aby odpovídalo stylu značky, v jejímž rámci má být prodáváno. Víno je před lahvováním zjemňováno a filtrováno za studena a s věkem se obvykle nezlepšuje.

  • Bílé portské

Bílé portské se vyrábí z bílých hroznů a lze jej vyprodukovat v široké škále stylů, i když až donedávna produkovala řada výrobců cokoliv, jenom ne standardní produkt. Obyčejné bílé portské tvoří vynikající základ pro koktejl, zatímco ta starší chutnají nejlépe samotná, řádně vychlazená. Existuje celá řada druhů bílého portského, od suchého až po velmi sladké. Pokud bílá portská vína zrají po dlouhou dobu v dřevěných sudech, ztmavnou, případně dosáhnou bodu, kdy je obtížné (podle samotného vzhledu) určit, zda bylo původní víno červené nebo bílé.

  • Speciální druhy portských vín

Colheita, Garrafeira, druhy Reserve nebo vintage charakter, růžové portské, pozdně stáčené vintage (Late bottled vintage, LBV) Crusted, portské ročníkové víno typu Vintage, portské Single Quinta, Vintage, Vintages

 

  • Sherry

Sherry je nejznámější španělské fortifikované (dolhiované) víno, můžeme ho nalézt pod označením Jeréz-Xéres-Sherry. Jedná se převážně o suchá, polosuchá, vyjímečně sladká vína. Základní typy sherry: Fino – lehké a lahodné,velmi suché; Manzanilla – nejvýraznější aroma; Amontillado – plnější ořechový charakter; Oloroso (v překladu voňavý) – tmavší a plnější; Oloroso Cream – scelované s vínem Pedro Ximénez, bohatá sladká chuť; Amotillado – suché, ořechový charakter, Pedro Ximénez – velmi sladké.

 

  • Madeira

Víno madeira patří mezi exotická dezertní vína a je unikátní nejen chutí a geografickým původem z ostrova Madeira, ale i způsobem výroby.

  • sercial (nejlehčí a nejsušší)
  • verdelho (pikantní polosuché)
  • boal (bual) (tmavší, polosladké s kouřovou příchutí)
  • malvasia (velmi sladké a tmavé)

 

Vyráběné druhy madeiry jsou určeny pěstovanou odrůdou a nadmořskou výškou (0-900 m n.m.).

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.