Ogier Caves

OgierTrpělivost, know-how, pozorování, intuice… to vše je zapotřebí pro výrobu a zrání vín z vinařství Ogier. Vášeň a odhodlání se zrodilo na vinicích Chateauneuf-du-Pape. V roce 1859 založil Christophe Ogier  společnost obchodující s vínem a pojmenoval ji Ogier et Fils. Svého plného potenciálu společnost dosáhla v roce 1895 pod vedením Antoine Ogiera. V roce 1948 začala vína i vyrábět. O několik let později došlo ke spojení  vinařství Ogier s Bessac Caves des Papes, což bylo výsledkem dlouhodobé spolupráce. Tak se vinařství Ogier Caves des Papes stalo jedním z nejvýznamnějších v Údolí Rhony se sídlem v samotném srdci Chateauneuf-du-Pape.

V 80.letech 18. století jistý Edouard Amouroux zakoupil vinice v oblasti Chateauneuf-du-Pape. V roce 1905 víno pocházející z jeho vinařství vyhrálo zlatou medaili na International Fair v Liége v Belgii. V roce 1920, Léonce Amouroux rozvinul rodinné vinařství a přejmenoval jej na Chateauneuf-du-Pape „Clos de l´Oratoire“. Se začátkem nového milénia se Ogier Caves des Papes spojil s Léoncem Armouroux a jeho Clos de l´Oratoire des Papes… další důkaz toho, jak silné je pouto tohoto vinařství k místnímu terroir.

Vinice Ogier Caves des Papes se rozprostírají v několika menších údolích kolem Chateauneuf-du-Pape. Půda je zde různorodá, převážně kamenitá, vinice jsou posety menšími či většími valouny zvanými „gillets“, které jsou typické pro apelaci Chateauneuf-du-Pape. Díky tomu, že valouny přes den pohlcují sluneční  teplo a poté ho v noci uvolňují, pomáhají hroznům lépe dozrát. Všechny odrůdy zde vysazené (Grenache, Syrah, Mouvédre, Cinsault, Clairette, Roussanne a Bourboulenc) těží z místního velmi teplého podnebí a tak dávají vzniknout velkým komplexním vínům.

Sklepy Ogier Caves des Papes jsou jedny z nejstarších a největších v Chateauneuf-du-Pape – pojmou až 12 000 hektolitrů vína. Jednou z předností těchto  sklepů jsou rozdílné sudy, díky nimž víno získává ojedinělé vlastnosti. Využívají zde především velké konické sudy, které pojmou 115 hl vína, které se využívají  ke zrání odrůdy Grenache, která je náchylná na přílišnou oxidaci. Dalším typem jsou sudy „foudres“ – dubové sudy, které pojmou 30-85 hektolitrů a které pomáhají vyzdvihnout ovocitost hroznů a zároveň přináší jemný dotek dubu, který však nezastírá odrůdovou charakteristiku. Menší „demi-muids“ sudy, vyrobené z francouzského dubu a schopné pojmout 600 litrů, se nejlépe hodí pro zrání mocných vín obsahujících Syrah jako základní odrůdu.

 

568
5681568568

Stránka 1 z 1 - 1 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.