Rum

Rum je líh vyrobený z vedlejších produktů cukrové třtiny – melasy a cukrového sirupu. Destilát je čirá tekutina, která se nechává zrát v dubových sudech nebo jiných barelech (např. ocelových). Hlavní světová produkce rumu se nachází v okolí Karibských ostrovů a v některých zemích Jižní Ameriky a dále např. Austrálie, Indie, ostrovy Fidži, Reunion a Mauricius. První destilovaný rum vznikl v 17. století v Karibiku, když plantážní otroci zjistili, že melasa se dá fermentovat na alkohol. Díky svémmu charakteristickému aroma je tento destilát oblíbená ingredience používaná v kuchyni při pečení i vaření. Světlejší rumy se používají v nejznámějších míchaných nápojích jako mojito a piña colada.

 

Druhy rumu

 

Pro rum neexistuje jednotná definice výroby a druhu. Například v Kolumbii je stanoven obsah alkoholu na 50% obj., v Čile a Venezuele pouze 40%, Mexiko požaduje, aby rum zrál v sudu minimálně 8 měsíců, zato v Dominikánské rep., Panamě a Venezuele požadují 2 roky. Pojmenování a dělení rumu se liší téměř stát od státu. Argentina definuje rum jako bílý, zlatý, lehký a extra lehký, zatímco USA zná rum, rumový likér a ovocný rum. V České rep. známe dělení na bílý a tmavý rum. Nejlépe by se dal rum rozdělit podle jazyku, kterým je tradičně v dané oblasti výroby mluveno. Španělsky mluvící národy vyrábějí světlé rumy s čistou chutí (Kuba, Puerto Rico, Kolumbie, Venezuela). Anglicky hovořícím oblastem je tradiční rum tmavý, jenž má plnější chuť a aroma melasy (Bermudy, Belize, Saint Kitts, Jamaica). Naproti tomu bývalé kolonie Francie vyrábějí rum z cukrového sirupu. Tento rum má silnější příchuť cukrové třtiny, patří mezi více ceněné (Haiti, Guadeloupe, Marie-Galoute, Martinik). Vedle tohoto vznikají speciální druhy rumu jako brazilská Cachaca, panamský Seco, indonezský Arak, nebo mexické napodobeniny rumu a rumové likéry. Zde by se dal přiřadit i český Tuzemák, který je však vyroben z bramborové břečky, a proto podle součastných směrnic EU a ČR, nesmí nést označení rum.

 

Výroba rumu

 

Většina rumu se vyrábí z melasy, která je dovezena z Brazílie. Do základních surovin se přidává voda a kvasinky, břečka se nechá zkvasit. Některé palírny preferují volnou fermentaci, zatímco jiné používají speciální druhy kvasinek, aby koordinovali chuť nápoje a dobu kvašení. Rum se destiluje buďto v periodickém destilačním přístroji, což je častější, nebo v měděnýh kotlících. Po destilaci se musí rum nechat vyzrát, aby se snížil obsah alkoholu. Díky tropickému klimatu destilát zraje mnohem rychleji než je obvyklé u skotské whisky nebo koňaku. Po procesu zrání je rum namícháván, aby se získala jednotná chuť. Z bílého rumu se vyfiltrují stopy barvy, které destilát získal ze sudu. Naopak do tmavého rumu se může přidat karamel na zabarvení a dochucení.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více zde