Rum El Dorado 12 letý 0,7 l

10 hodnocení
 
Akce Efekt lupa
 

Je středně hluboké zlatavé barvy, s velmi atraktivní vůní cukrové třtiny, medu, karamelu a hrozinek. V chuti krásně bohatý, vyvážený a vyzrálý, s tóny kůže, koření a pomerančové kůry. Po počátečním nasládlém charakteru přichází nádherný, suchý dozvuk. Velmi elegantní a vzrušující rum.

Dostupnost Skladem
Můžeme doručit do
22.6.2018
Cena 475 Kč bez DPH
575 Kč    
Kód produktu RU3201
Výrobce El Dorado (rum)
Kategorie Alkoholické nápoje
 

Rum El Dorado 12 letý 0,7 l.

Prémiový třtinový rum vyznačující se jemnou, vyzrálou a lahodnou chutí

Degustace:  El Dorado 12 YO je středně hluboké zlatavé barvy, s velmi atraktivní vůní cukrové třtiny, medu, karamelu a hrozinek. V chuti krásně bohatý, vyvážený a vyzrálý, s tóny kůže, koření a pomerančové kůry. Po počátečním nasládlém charakteru přichází nádherný, suchý dozvuk. Velmi elegantní a vzrušující rum.

Destilace:  Základ 12ti letého El Dorado rumu je míchán z rumu pocházejícího z unikátní sudové kontinuální destilace (Wooden Coffey Continuous Still), kterou dnes používá pouze Demerara Distillers, a z rumu připraveného kotlíkovou destilací. Pro dosažení žádané finální chuti, komplexnosti a bohatosti přidává sklepmistr další vybrané rumy stařené 12 a více let. Staření rumu probíhá v dubových sudech v Guyaně, jejíž tropické klima poskytuje ideální podmínky pro zrání. Při teplotě 30-34 °С je oxidační proces rychlejší a vytváří delikátnější aroma. Při těchto podmínkách jsou též nežádoucí látky absorbovány dřevem sudu.  Tento proces se nazývá „měknutí“ a probíhá tak dlouho, jak dlouho je rum v přímém  kontaktu se dřevem sudu. Pro staření jsou používány starší dubové sudy po bourbonu.

Doporučení: Je ideální pro dlouhé hloubavé upíjení.

Ocenění:  International Wine & Spirit Competition, London 2012 Zlatá Medaile nejlepší ve své kategorii

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
5,0 10 hodnocení
Přidat hodnocení
5
10x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
Rum El Dorado 12 letý 0,7 l Rum El Dorado 12 letý 0,7 l
5
Avatar autora | 17.4.2018
Vynikající a lahodný rum
Rum El Dorado 12 letý 0,7 l Rum El Dorado 12 letý 0,7 l
5
Avatar autora | 24.12.2017
Dobrý poměr cena vs chuť
Rum El Dorado 12 letý 0,7 l Rum El Dorado 12 letý 0,7 l
5
Avatar autora | 11.12.2017
+ Lahoda

Rum El Dorado 12 letý 0,7 l Rum El Dorado 12 letý 0,7 l
5
Avatar autora | 7.11.2017
+ Dobrá kvalita za rozumnou cenu

Rum El Dorado 12 letý 0,7 l Rum El Dorado 12 letý 0,7 l
5
Avatar autora | 4.11.2017
Vynikajuci rum, krasna chut, Sladsi.
Rum El Dorado 12 letý 0,7 l Rum El Dorado 12 letý 0,7 l
5
Avatar autora | 23.7.2017
- Po otevření rychle ubývá

Rum El Dorado 12 letý 0,7 l Rum El Dorado 12 letý 0,7 l
5
Avatar autora | 4.2.2017
Výborný
Rum El Dorado 12 letý 0,7 l Rum El Dorado 12 letý 0,7 l
5
Avatar autora | 26.1.2017
+ vinikajci
- nic

Guayana v indiánském jazyce znamená “země s velkým počtem řek”. Není divu, když 8,5% jejího území pokrývají právě řeky. Rozkládá se mezi Venezuelou, Surinamem, Brazílií a Atlantickým oceánem v Jižní Americe. Přestože je součástí pevniny, oficiálně patří ke Karibiku. Klima v Guayaně je rovníkové - teplé ale příjemné po velkou část roku (průměrná teplota ve stínu 27°С).

Vše začalo cukrovou třtinou, kterou do Latinské Ameriky přivezl při své druhé cestě roku 1493 Krištof Kolumbus. Díky zdejšímu klimatu se jí zde dařilo velmi dobře a brzy se její pěstování rozšířilo do celé karibské oblasti, včetně Guayany.

V 17. a 18. století bylo v Guayaně více než 200 malých lihovarů, každý spojený se svou vlastní plantáží cukrové třtiny a každý vyráběl svůj vlastní speciální rum. Do této doby se datuje založení společnosti Demerara Distillers. První rum vyrobený v Demerara Distillers byl určen námořníkům, kteří se v Guyaně usadili při hledání pokladu bájného El Dorada.

Po letech spojování a postupného zanikání lihovarů Demerara Distillers zůstává jediným vlastníkem a provozovatelem lihovaru u jedné z nejslavnějších plantáží cukrové třtiny Diamond na východním břehu řeky Demerara.

Demerara Distillers zpracovává pouze tu nejlepší cukrovou třtinu z Guyany a rumy El Dorado jsou vyráběny podle několik století starého receptu. Základem pro výrobu rumu El Dorado je melasa - čistá lepkavá hmota získaná po několikanásobném převaření sirupu z nejkvalitnější cukrové třtiny. Melasa se zředí vodou, přidají se kvasinky a při kontrolované teplotě 28–32°C probíhá fermentace. Následuje unikátní sudová kontinuální destilace (Wooden Coffey Continuous Still), kterou dnes používá pouze společnost Demerara Distillers. Díky tomuto výrobnímu procesu jsou rumy El Dorado jedinečné a uznávané po celém světě.  Po destilaci přichází čas zrání čili staření rumů, který rozvíjí jejich charakter. Staření probíhá v dubových sudech, převážně po bourbonu, whisky či koňaku, po různě dlouhou dobu, od několika měsíců po desítky let. Guyanské tropické klima poskytuje pro zrání ideální podmínky. Při teplotě 30–34°C je oxidační proces rychlejší a vytváří delikátnější aroma a chuť. Dřevo sudu zároveň absorbuje nežádoucí látky. Tento proces se nazývá „měknutí“ a probíhá tak dlouho, jak dlouho je rum v přímém kontaktu se sudem. Posledním, ale velmi důležitým krokem, je míchání. Na řadu přichází umění hlavního sklepmistra, který k přípravě finálního produktu vybírá rumy různých destilací, stáří, ale i jednotlivých sudů stejného ročníku. Stáří výsledného rumu je pak dáno nejmladším použitým rumem.

Díky jedinečnému způsobu destilace a použití výhradně melasy jako základu tvoří El Dorado rum samostatnou kategorii karibských rumů – Demerara. Tím je také dána jejich obecná charakteristika: velmi aromatické, s plným tělem a bohatou chutí.

Vedle rumů stylu Demerara existují další tři typy rumů:

• Španělský styl pochází ze španělsky hovořících teritorií karibské oblasti. Základem těchto rumů je také melasa, při jejich výrobě se používá kontinuální destilace. Mají lehčí tělo a jemnou chuť. Bývají označovány jako RON.

• Anglický styl pochází z anglicky hovořících teritorií karibské oblasti. Základem rumů je melasa, při výrobě se používá kotlíková destilace. Proto mají plnější tělo než rumy španělské. Označují se jako RUM.

• Francouzský styl pochází z francouzsky hovořících teritorií karibské oblasti. Rumy jsou ze 100 % vyrobeny ze šťávy cukrové třtiny, nikoli z melasy. Jsou jemné, ale odlišné. Jsou označovány jako RHUM.

Bezchybné vlastnosti El Dorado rumů apelují na chuť znalecké veřejnosti a skutečnost, že získávají množství cen na různých mezinárodních soutěžích mluví za vše.

Společnost Demerara Distillers dnes produkuje více než 26 miliónů litrů čistého alkoholu ročně a je největším dodavatelem rumu z Karibiku odběratelům po celém světě.

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více zde