Dillon (rum)

Karibský ostrov Martinique patří k nejuznávanějšímu ostrovu v produkci „agricole“ (zemědělských) rhumů.

Francouzský vliv na ostrov Martinique lze sledovat již od roku 1630, kdy první Francouzi začali tento malebný ostrov osidlovat. Na východě je ostrov omýván nezkrotným Atlantikem, na západě potom tropickým Karibským mořem. Ostrov má rozlohu 425 m2, od Paříže je vzdálen 4 261 mil a je znám svým tropickým klimatem, bujnou faunou a flórou a chutnými recepty francouzských Kreolů.

Agricole rhumy patří k nejdražším rumům na světě díky svému výrobnímu procesu a na celosvětové produkci se podílejí pouze třemi procenty. Na rozdíl od průmyslových rumů, které lze vyrábět kdekoliv a kdykoliv, je výroba agricole rhumu sezónní. Začíná vždy na jaře se sklizní cukrové třtiny a vyrábí se z čisté šťávy cukrové třtiny.

Oficiální pečetí francouzského apelačního systému AOC jsou agricole rhumy označovány od 5. listopadu 1996. Tento systém garantuje, že produkt je ze 100 % vyroben ze šťávy cukrové třtiny, dále garantuje délku zrání v dubových sudech. Navíc apelační systém definuje další důležité standardy kvality jako je lokalita, kde roste surovina, odrůda cukrové třtiny, použité výrobní zařízení, průběh fermentace a destilace a v neposlední řadě proces staření rumů.

Výroba Dillon Rhumu

Cukrová třtina je okamžitě po sklizni odvážena z pole do distilerie. Zde je vážena, jsou odebírány vzorky pro zjištění obsahu cukru a hladiny pH (pro splnění AOC systému musí být pH vyšší než 4,7). Toto je hlavní faktor určující kvalitu ale zároveň i cenu pro pěstitele.

Následně začíná proces rozvlákňování, kdy je třtina rozřezána v drtičce, přičemž se sleduje, aby vlákna umožnila uvolnění maximálního množství šťávy. Po rozvlákňování prochází třtina drtícími mlýny, které extrahují šťávu z vláken, zbylý odpad (bagasa) slouží jako topivo do kotlů pro výrobu páry. Parní stroje jsou hlavní součástí drtícího procesu a slouží k získávání šťávy z rozvlákněné třtiny. Třtina je dále v závislosti na obsahu cukru dořeďována vodou, dvakrát filtrována a zahajuje se fermentační proces v nerezových nádržích. Ten probíhá 24 – 48 hodin pod kontrolovanou teplotou. Mírným probubláváním se uvolňuje oxid uhličitý, který aktivuje kvasinky. V této fázi se uvolní alkohol a rum získává typické aromatické vlastnosti. V momentě dokončení fermentačního procesu je třtina 4 – 5 procentní a je připravena pro destilaci. Destilace probíhá ohřátím třtinové šťávy na teplotu 65–75°C, dochází ke kondenzaci těkavých látek – lihu, esteru, aldehydů atd., následuje ochlazení na pokojovou teplotu v kondenzátorech a výsledkem je nerafinovaný rum o síle sedmdesáti procent. Ten je umístěn do nerezových tanků. Bílý rum zde leží v klidu 3 měsíce a dále je připraven pro lahvování. Další část produkce je připravena pro staření. Základní tmavé rumy se ukládají do dřevěných sudů o objemu 650 litrů, zrání probíhá 12 měsíců.

 

Dle délky doby zrání se označují rumy podle apelačního systému (stejně jako u koňaku) :

VO (Rhum Vieux) – minimální doba zrání 3 roky

VSOP (Très Vieux Hors d’Age Rhum) – minimální doba zrání 4 roky

XO (Hors d’Age) – minimální doba zrání 6 let

Stařené rumy zrají v sudech po bourbonu z amerického dřeva nebo ve francouzských sudech z dubového dřeva z Limousin.

 

Historie a současnost Dillon Distilerie

Zakladatelem distilerie byl Arthur Dillon, hrdina americké války za nezávislost, který se oženil s majitelkou velkého panství a plantáží Laure Girardin de Montgérald. Díky tomuto sňatku se stal Arthur Dillon velmi majetným a v roce 1789 byl zvolen členem parlamentu na Martiniku. V roce 1794 byl však obviněn ze spiknutí a popraven. Několik let potom distilerie upadala, až v roce 1857 jí kupuje starosta města Saint-Pierre a opět obnovuje výrobu rumů. V roce 1866 krize s cukrovou třtinou ničí distilerii a plantáže se dostávají do rukou akciové společnosti, kterou řídí Louis Domergue. Ty však v roce 1891 devastuje hurikán a Louis Domergue umírá. Jeho syn Raoul v roce 1900 začíná s obnovou panství a plantáží, ale v souladu s politikou výrobních kvót je roku 1928 distilerie transformována na cukrovar. Výroba rumu je zde obnovena až v roce 1954. V roce 1967 kupuje distilerii rodina Bardinet z Bordeaux. Během dalších 20ti let zčtyřnásobuje produkci rumu a investuje značné částky do modernizace celého výrobního zařízení a sklepů. Současný vlastník La Martiniquaise kupuje distilerii v roce 1993 a i nadále ji pozvedá mezi nejprestižnější lihovary Martinique,

Dillon Distilleria dnes patří mezi nejprestižnější výrobce agricole rhumu , je nositelem nejčistších tradic výroby a držitelem mnohých světových ocenění. Dillon Rhum je dnes jedničkou na francouzském trhu a své přední místo na žebříčku zaujímá v mnoha zemích světa.

 

Styly rumů:

  • Španělský styl pochází ze španělsky hovořících teritorií karibské oblasti. Základem těchto rumů je také melasa, při jejich výrobě se používá kontinuální destilace. Mají lehčí tělo a jemnou chuť. Bývají označovány jako RON.
  • Anglický styl pochází z anglicky hovořících teritorií karibské oblasti. Základem rumů je melasa, při výrobě se používá kotlíková destilace. Proto mají plnější tělo než rumy španělské. Označují se jako RUM.
  • Francouzský styl pochází z francouzsky hovořících teritorií karibské oblasti. Rumy jsou ze 100 % vyrobeny ze šťávy cukrové třtiny, nikoli z melasy. Jsou jemné, ale odlišné. Jsou označovány jako RHUM.
  • Demerara styl používá pro výrobu rumu výhradně melasu a probíhá zde unikátní sudová kontinuální destilace (Wooden Coffey Continuous Still). Tím je dána obecná charakteristika rumů: velmi aromatické, s plným tělem a bohatou chutí.
544
107515441075

Stránka 1 z 1 - 4 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 4 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více zde