El Dorado 21y 43% 0,7 l (tuba)

Kód: RU32033
1 876 Kč 1 550 Kč bez DPH 2 680 Kč / 1 l
Skladem

Tento znamenitý rum jednoznačně patří k rumům nejvyšší kvality, je namíchán z vybraných rumů, které zrají v dubových sudech. Má středně zlatou barvu, velkolepé vůni dominuje vjem třtinového cukru, karamelu, sušených švestek, hořké čokolády a vanilky.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Rum El Dorado 21 letý 0,7 l. Tento znamenitý rum jednoznačně patří k rumům nejvyšší kvality, je namíchán z vybraných rumů, které zrají v dubových sudech. Má středně zlatou barvu, velkolepé vůni dominuje vjem třtinového cukru, karamelu, sušených švestek, hořké čokolády a vanilky. Nádherně harmonický rum, který si zaslouží pomalé požitkářské popíjení.

Degustace: Tento znamenitý rum jednoznačně patří k rumům nejvyšší kvality, je namíchán z nejvybranějších rumů produkovaných v Guyaně. Má středně zlatou barvu, velkolepé vůni dominuje vjem třtinového cukru, karamelu, sušených švestek, hořké čokolády a  vanilky. Nádherně  harmonický rum, dobře vyzrálý,s kulatou chutí a dlouhým příjemným dozvukem.

Destilace:  Základ 21ti letého El Dorado rumu je míchán z rumu pocházejícího z unikátní sudové kontinuální destilace (Wooden Coffey Continuous Still), kterou dnes používá pouze     Demerara Distillers, a z rumu připraveného kotlíkovou destilací. Pro dosažení žádané finální chuti, komplexnosti a bohatosti přidává sklepmistr další vybrané rumy stařené 21 a více let. Staření rumu probíhá v dubových sudech v Guyaně, jejíž tropické klima poskytuje ideální podmínky pro zrání. Při teplotě 30-34 °С je oxidační proces rychlejší a vytváří delikátnější aroma. Při těchto podmínkách jsou též nežádoucí látky absorbovány dřevem sudu. Tento proces se nazývá „měknutí“ a probíhá tak dlouho, jak dlouho je rum v přímém kontaktu se dřevem sudu. Pro staření jsou používány starší dubové sudy po bourbonu.

Doporučení: Je ideální pro pomalé požitkářské popíjení.

Ocenění: International Wine & Spirit Competition, London 2012 Zlatá Medaile nejlepší ve své kategorii, International Wine & Spirit Competition, London 2011Stříbrná Medaile nejlepší ve své třídě.

Výrobce: Demerara Distillers, Guayana   Kategorie: Carribean Rum
Procent: 43 %   Objem: 70 cl
Počet v kartonu: 6
5
4x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
AH Avatar autora | 8.4.2021
Výborný
5
IP Avatar autora | 25.11.2020
Skvělý.
5
Avatar autora | 29.9.2020
spokojný.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Guayana v indiánském jazyce znamená “země s velkým počtem řek”. Není divu, když 8,5% jejího území pokrývají právě řeky. Rozkládá se mezi Venezuelou, Surinamem, Brazílií a Atlantickým oceánem v Jižní Americe. Přestože je součástí pevniny, oficiálně patří ke Karibiku. Klima v Guayaně je rovníkové - teplé ale příjemné po velkou část roku (průměrná teplota ve stínu 27°С).

Vše začalo cukrovou třtinou, kterou do Latinské Ameriky přivezl při své druhé cestě roku 1493 Krištof Kolumbus. Díky zdejšímu klimatu se jí zde dařilo velmi dobře a brzy se její pěstování rozšířilo do celé karibské oblasti, včetně Guayany.

V 17. a 18. století bylo v Guayaně více než 200 malých lihovarů, každý spojený se svou vlastní plantáží cukrové třtiny a každý vyráběl svůj vlastní speciální rum. Do této doby se datuje založení společnosti Demerara Distillers. První rum vyrobený v Demerara Distillers byl určen námořníkům, kteří se v Guyaně usadili při hledání pokladu bájného El Dorada.

Po letech spojování a postupného zanikání lihovarů Demerara Distillers zůstává jediným vlastníkem a provozovatelem lihovaru u jedné z nejslavnějších plantáží cukrové třtiny Diamond na východním břehu řeky Demerara.

Demerara Distillers zpracovává pouze tu nejlepší cukrovou třtinu z Guyany a rumy El Dorado jsou vyráběny podle několik století starého receptu. Základem pro výrobu rumu El Dorado je melasa - čistá lepkavá hmota získaná po několikanásobném převaření sirupu z nejkvalitnější cukrové třtiny. Melasa se zředí vodou, přidají se kvasinky a při kontrolované teplotě 28–32°C probíhá fermentace. Následuje unikátní sudová kontinuální destilace (Wooden Coffey Continuous Still), kterou dnes používá pouze společnost Demerara Distillers. Díky tomuto výrobnímu procesu jsou rumy El Dorado jedinečné a uznávané po celém světě.  Po destilaci přichází čas zrání čili staření rumů, který rozvíjí jejich charakter. Staření probíhá v dubových sudech, převážně po bourbonu, whisky či koňaku, po různě dlouhou dobu, od několika měsíců po desítky let. Guyanské tropické klima poskytuje pro zrání ideální podmínky. Při teplotě 30–34°C je oxidační proces rychlejší a vytváří delikátnější aroma a chuť. Dřevo sudu zároveň absorbuje nežádoucí látky. Tento proces se nazývá „měknutí“ a probíhá tak dlouho, jak dlouho je rum v přímém kontaktu se sudem. Posledním, ale velmi důležitým krokem, je míchání. Na řadu přichází umění hlavního sklepmistra, který k přípravě finálního produktu vybírá rumy různých destilací, stáří, ale i jednotlivých sudů stejného ročníku. Stáří výsledného rumu je pak dáno nejmladším použitým rumem.

Díky jedinečnému způsobu destilace a použití výhradně melasy jako základu tvoří El Dorado rum samostatnou kategorii karibských rumů – Demerara. Tím je také dána jejich obecná charakteristika: velmi aromatické, s plným tělem a bohatou chutí.

Vedle rumů stylu Demerara existují další tři typy rumů:

• Španělský styl pochází ze španělsky hovořících teritorií karibské oblasti. Základem těchto rumů je také melasa, při jejich výrobě se používá kontinuální destilace. Mají lehčí tělo a jemnou chuť. Bývají označovány jako RON.

• Anglický styl pochází z anglicky hovořících teritorií karibské oblasti. Základem rumů je melasa, při výrobě se používá kotlíková destilace. Proto mají plnější tělo než rumy španělské. Označují se jako RUM.

• Francouzský styl pochází z francouzsky hovořících teritorií karibské oblasti. Rumy jsou ze 100 % vyrobeny ze šťávy cukrové třtiny, nikoli z melasy. Jsou jemné, ale odlišné. Jsou označovány jako RHUM.

Bezchybné vlastnosti El Dorado rumů apelují na chuť znalecké veřejnosti a skutečnost, že získávají množství cen na různých mezinárodních soutěžích mluví za vše.

Společnost Demerara Distillers dnes produkuje více než 26 miliónů litrů čistého alkoholu ročně a je největším dodavatelem rumu z Karibiku odběratelům po celém světě.

Vstupem na tyto stránky prohlašuji, že je mi více jak 18 let.