Antinori Calafuria Rose Negroamaro Salento IGP 0,75l

Kód: VI89104
355 Kč 293 Kč bez DPH 473 Kč / 1 l
5 dnů

Má broskvově růžovou barvu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Má broskvově růžovou barvu. Příjemná, ovocná vůně jahod a malin s květinovými tóny fialek a pivoňek. Svěží a vyvážená chuť se střední délkou.Hrozny pocházejí z vinic Masseria Maime v San Pietro Vernotico.Fermentace v nerezových tancích. Před prodejem zraje 4 měsíce v lahvi.

 

Původ vína

Země původu: Italská vína
Vinařská oblast: Puglia
Vinařství: Tormaresca

 

Vlastnosti vína

Typ: Růžové víno
Odrůda: Jednoodrůdová růžová vína
Klasifikace: IGP (Italská klasifikace)
Obsah alkoholu : 12 %
Objem : 0,75 L
Konzumace : do 3 let
 
Archivace : ne
Druh vína : Suché
Počet v kartonu : 6 ks
Složení : obsahuje siřičitany, neobsahuje jiné alergeny (mléko, vejce) i když je láhev označena starou verzí štítku (kde se tento údaj původně uváděl)

Doplňkové parametry

Kategorie: Víno
Vína podle barvy: Růžová vína
Vína podle Země: Italská
Vinařské oblasti Itálie: Puglia

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Antinori má velmi dlouhou a pestrou rodinnou historii, která trvá již po 26 generací, a rodina vyrábí vína již přes 600 let. Giovanni di Piero Antinori se stává v roce 1385 součástí „Arte Fiorentina dei Vinattieri“. Veškeré firemní inovace v celé historii si rodina vždy osobně kontrolovala. 

 

Některé kroky byly velmi odvážné, ale vždy s neoblomným respektem k rodinné tradici a danému kraji. Dnes je ředitelem společnosti Marchese Piero Antinori, kterému asistují jeho tři dcery Albiera, Allegra a Alessia. Kvalita a tradice, vášeň a instinkt charakterizují filozofii vinařství Antinori a řadí ho tak k nejlepším italským producentům špičkových vín. Marchese Piero Antinori říká: „Starověké kořeny hrají velmi důležitou roli a jsou součástí naší filozofie, ale nikdy nás nebrzdí v nových výzvách!“

 

Antinori stále experimentuje na vinicích, ve sklepích, s novými klony vinných odrůd, polohami vinic, fermentačními metodami a teplotou, s tradiční i moderní vinifikací, druhy dřeva, velikostmi a stářím sudů a samozřejmě se stařením v láhvi. S pohledem do budoucnosti Piero říká: „V naší knihovně je spousta knih, ale stále jich není dostatek. Naše poslání stále není u konce. Chceme ukázat ohromný potenciál našich vinic – těch současných i těch ještě neobjevených.“

 

Castello della Sala

 

Rodina Antinori tuto usedlost, postavenou v roce 1350, zakoupila v roce 1940 – v té době k ní patřilo 29 farem se 483 hektary polí a lesů. Celý zámek byl poté kompletně zrekonstruován. Dnes zahrnuje 500 ha pozemků, kdy na 160 hektarech jsou vinice (poloha mezi 200 a 400 m n.m.). Castelo della Salla leží na kamenitém předhůří Apenin v oblasti Umbria (ve výšce 534 metrů nad mořem) nedaleko toskánských hranic a 18 kilometrů od historického městečka Orvieto. Tuto středověkou pevnost obklopuje bohaté dědictví etruské kultury.

 

Zdejší vinice jsou charakteristické svou jílovitou půdou tvořenou naplaveninami na podloží sopečného původu. Pěstuje se zde mnoho tradičních odrůd, hlavně Procanico (klon Trebbiana) a Grechetto, vedle moderních odrůd jako Chardonnay (40 ha ve výšce 230-400 m n.m.), Sauvignon Blanc (35 ha) a Pinot Nero (4,5 ha z roku 1985 a 2,5 ha z roku 1994). Toto moderní vinařství proslavilo jeho populární Orvieto Clasicco, ale kromě vína (celkem se zde vyrobí průměrně 700 000 láhví, z čehož je 200 000 Cervaro) se tu produkuje také domácí kozí sýr a Extra Virgin olivový olej. Castello della Sala je předurčené k produkci nadstandardních bílých vín z Umbria.

 

Vinařství Tenuta la Braccesca

 

Vinařství leží na severovýchodě Toskánska, nedaleko hranic Umbria. Rodina Antinori vycítila potenciál tohoto kraje, neboť se jedná o jednu z nejzajímavějších vinných oblastí v Toskánsku a možná v celé Itálii. Podnebí je zde typicky kontinentální, v zimě s dešti, ale nedaleké jezero Trasimeno ovlivňuje mikroklima jak v létě, tak i v zimě. První vinice zde Antinori pořídil v roce 1990, v době, kdy Vino Nobile di Montepulciano prožívalo svoji „renesanci“ (historie Montepulciano je mnohem starší – datuje se až do roku 789 n.l.).

 

Pozemky patřící k vinařství, okolo 342 hektarů, jsou rozděleny do dvou částí. Hlavní část s 264 hektary leží mezi městy Montepulciano a Cortona. Druhá část, 78 hektarů, je situována mezi třemi nejznámějšími podoblastmi pro pěstování velkých červených vín z Montepulciana - Cervognano, Gracciano a Santa Pia. Celkem je zde vysázeno 238 hektarů vinic.

 

Pěstují se zde regionální odrůdy jako Prugnolo Gentile a Canaiolo Nero vedle osvědčených mezinárodních odrůd (např. Merlot a Syrah), které mají v podhůří Cortony ideální podmínky pro růst a jsou schopné prezentovat unikátní charakter regionu. Region Cortona byl teprve v roce 1999 klasifikován do kategorie DOC. a vinice byly přesázeny z bílých odrůd na červené.

 

Badia a Passignano

 

220 hektarů pozemků Badia a Passignano se nachází nedaleko Sambuca Val di Pesa – 3 km jižně od Tenuta Tignanelo. Tyto pozemky s vápencovým podložím leží v nadmořské výšce 250-300 metrů a patří mezi nejkrásnější a nejúrodnější vinice v oblasti Chianti Classico. Na 50 hektarech vinic jsou zde vysázeny ty nejlepší klony Sangiovese. Některé pocházejí z velmi starých vinic z Tignanella, některé (i tisíc let staré) z národního archivu ve Florencii. Na jednom hektaru je 5 000 až 7 000 sazenic. Malá část vinic je pak osázena odrůdami Cabernet Sauvignon a Syrah.

 

Většina vín je 14 měsíců stařena v barikových sudech (malá část v sudech o objemu 500-700 litrů), poté dalších 12 měsíců v láhvi. K zámku také patří 19 hektarů olivovníků. Opatství, které se na těchto pozemcích nachází, je stále v držení mnichů – nicméně Antinori využívá ideálních podmínek zdejších sklepů ke staření a skladování vín.

 

Datum založení tohoto panství není jasné – jsou o něm zmínky již od roku 395, ale archiv dochovaný v opatství ukazuje na rok 891. Historie je velmi pestrá – v průběhu staletí se zde vystřídalo mnoho majitelů, kteří různými rekonstrukcemi průběžně měnili podobu opatství. Antinori zakoupil celou nemovitost v roce 1987.

 

Vinařství Guado al Tasso

 

Vinařství se nachází na toskánském pobřeží v Maremma, 96 km jihozápadně od města Florencie a má rozlohu téměř 1 000 ha. Vinice Guado al Tasso (celkem 300 hektarů) se táhnou dolů směrem k moři z krásně zelených hor, obklopující staré vesnice v Bolgheri, a leží ve výšce mezi 45 a 60 metry. Celé této překrásné planině se říká „Bolgherský amfiteátr“. Hory zde totiž obklopují planinu až k moři a utváří tak přírodní amfiteátr.

 

Díky mikroklimatu, který tento přírodní profil způsobuje, se plně vyzrálé hrozny sbírají přibližně o dva týdny dříve než v Chianti. Antinori do zdejšího vinařství dost investuje – probíhá neustálý průzkum, jak zvyšovat kvalitu vín. Guado al Tasso je částí malého prestižního regionu Bolgheri DOC, které ještě v 70. letech minulého století bylo známé svými růžovými víny a DOC klasifikace se dočkalo až v roce 1984 (na červená vína rozšířeno v roce 1994).

 

Bolgheri je oblast velmi obdivovaná a známá pro svá neobyčejná červená vína (pěstují se převážně odrůdy Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah), která jsou často nazývána jako „Super-Toscany“. Z bílých odrůd zde dominuje Vermentino. Tuto oblast bychom mohli směle nazvat „Medocem Itálie”.

 

Vinice Tenuta Tignanello

 

Vinice Tenuta Tignanello, proslulá matka slavných vín Tignanello a Solaia, je klenotem mezi majetky Antinori. Leží v samém srdci Chianti Classico, cca 30 kilometrů od města Florencie. Vinařství zde bylo vybudováno v 16. století. Antinori koupil Tignanello počátkem 19. století. Celkově pokrývá 325 hektarů, na 147 hektarech jsou vysázeny vinice. Samotné Tignanello má rozlohu 47 hektarů, nedaleko ležící Solaia 10 hektarů. Tyto vinice leží v nadmořské výšce 350-450 metrů, kde si mohou hrozny užít teplých dnů i chladných nocí.

 

Pěstuje se zde domácí odrůda Sangiovese, ale také moderní odrůdy jako Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Rodina Antinori zde začala experimentovat s odrůdami typu Cabernet již ve dvacátých letech minulého století. K práci s těmito odrůdami se pak vrátila v letech šedesátých a komerčně je začala používat až v letech sedmdesátých. Ve velmi malém množství jsou zde také odrůdy Syrah, Pinot Nero a Merlot.

 

Hrozny jsou sklízeny na přelomu září a října, proces výroby i staření probíhá ve starých sklepích vinařství Tignanello o rozloze 2 300 m2. Do vlastnictví patří také 7 hektarů olivovníků.

 

Tenuta di Biserno

 

První společný projekt bratrů Lodovica a Piero Antinori, který svedl dohromady vinařské aktivity této slavné rodiny, vzniknul již v roce 1994. Mnohaleté zkušenosti a nesporné úspěchy obou bratří (Wine of the Year: Pierova Solaia 1997 a Lodovicova Ornellaia 1998) činí z této spolupráce unikátní projekt.

 

Vinice v Tenuta di Biserno byly díky svému charakteru a podobnosti v původním plánu zařazeny k vinicím Ornellaia. Oba bratři však v této vinici viděli veliký potenciál a proto se rozhodli pro samostatný projekt – „Campo di Sasso“. Tenuta di Biserno se nachází v jižním Toskánsku v regionu Maremma v pohoří Bibbona. Lodovico o lokalitě říká: „Vzájemné sousedství Bibbona a Bolgheri mi připomíná St. Émilion a Pomerol“.

 

Vinice o rozloze 90 hektarů jsou proti zbytku Bolgheri více svažité, s velkým množstvím kamenů na vinicích – což zase připomíná Côtes-du-Rhône. Na těchto vinicích je vysázen hlavně Merlot (24,25 ha), Cabernet Sauvignon (23,21 ha), Cabernet Franc (19,11 ha), Petit Verdot (11,88 ha) a Syrah (11,8 ha). Do Projektu Tenuta di Biserno patří i novozélandské vinařství Col De΄Salici.

 

Vstupem na tyto stránky prohlašuji, že je mi více jak 18 let.