El Dorado Single Still Enmore 2009 40% 0,7 l

Kód: RU99825
2 049 Kč 1 693 Kč bez DPH 2 927 Kč / 1 l
5 dnů

Limitovaná edice vzácného, vyzrálého rumu El Dorado Single Still Enmore z jihoamerické Guyany, nemíchaného a nefiltrovaného za studena. Tato edice potěší všechny ostřílené znalce rumů.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Destilace                   

Enmore  Rum Single Still byl destilován kontinuální destilací a plněn do láhví v roce 2009. Destilace probíhala na známém destilačním zařízení „Wooden Continuous Coffey Still“. Destilační zařízení, poprvé postavené v roce 1832 v Enmore Sugar Estate, bylo po uzavření panství v roce 1990 přesunuto do Diamond Estate. Tento dřevěný kontinuální destilační přístroj je jediným existujícím zařízením svého druhu na světě. Rum v něm vyrobený se označuje jako Enmore” nebo „EHP” po zakladateli Enmore Estate panu Edwardu Henrym Porterovi. Tento vzácný rumu zrál v  sudech po bourbonu v tropických podmínkách jihoamerické Guyany ve sklepích společnosti více jak 12 let.

Plnění do lahví proběhlo v  Guyaně, bez filtrace za studena s cílem zachovat jedinečný chuťový profil.

Degustace                 

Enmore  Rum Single Still má krásnou jantarovou barvu, intenzivní aroma dřeva a koření, s tóny praženého kokosu a jablek, velmi komplexní. V chuti je suchý, s měkkými tóny dubu a zralých pečených broskví a kokosu na začátku, které se dále  decentně rozvíjejí do dlouhotrvajícího kouřového a cedrového závěru. Vyvážený elegantní rum středního těla s dlouhým a intenzivním  dozvukem.

Parametry produktu

Země / oblast
Karibik, Guayana
Obsah alkoholu
40 %
Objem
70 cl
Zrání v sudu
12 let
Alergeny
ne

Doplňkové parametry

Kategorie: Alkoholické nápoje
Rumy podle Země: Britská Guyana, Karibik

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Guayana v indiánském jazyce znamená “země s velkým počtem řek”. Není divu, když 8,5% jejího území pokrývají právě řeky. Rozkládá se mezi Venezuelou, Surinamem, Brazílií a Atlantickým oceánem v Jižní Americe. Přestože je součástí pevniny, oficiálně patří ke Karibiku. Klima v Guayaně je rovníkové - teplé ale příjemné po velkou část roku (průměrná teplota ve stínu 27°С).

Vše začalo cukrovou třtinou, kterou do Latinské Ameriky přivezl při své druhé cestě roku 1493 Krištof Kolumbus. Díky zdejšímu klimatu se jí zde dařilo velmi dobře a brzy se její pěstování rozšířilo do celé karibské oblasti, včetně Guayany.

V 17. a 18. století bylo v Guayaně více než 200 malých lihovarů, každý spojený se svou vlastní plantáží cukrové třtiny a každý vyráběl svůj vlastní speciální rum. Do této doby se datuje založení společnosti Demerara Distillers. První rum vyrobený v Demerara Distillers byl určen námořníkům, kteří se v Guyaně usadili při hledání pokladu bájného El Dorada.

Po letech spojování a postupného zanikání lihovarů Demerara Distillers zůstává jediným vlastníkem a provozovatelem lihovaru u jedné z nejslavnějších plantáží cukrové třtiny Diamond na východním břehu řeky Demerara.

Demerara Distillers zpracovává pouze tu nejlepší cukrovou třtinu z Guyany a rumy El Dorado jsou vyráběny podle několik století starého receptu. Základem pro výrobu rumu El Dorado je melasa - čistá lepkavá hmota získaná po několikanásobném převaření sirupu z nejkvalitnější cukrové třtiny. Melasa se zředí vodou, přidají se kvasinky a při kontrolované teplotě 28–32°C probíhá fermentace. Následuje unikátní sudová kontinuální destilace (Wooden Coffey Continuous Still), kterou dnes používá pouze společnost Demerara Distillers. Díky tomuto výrobnímu procesu jsou rumy El Dorado jedinečné a uznávané po celém světě.  Po destilaci přichází čas zrání čili staření rumů, který rozvíjí jejich charakter. Staření probíhá v dubových sudech, převážně po bourbonu, whisky či koňaku, po různě dlouhou dobu, od několika měsíců po desítky let. Guyanské tropické klima poskytuje pro zrání ideální podmínky. Při teplotě 30–34°C je oxidační proces rychlejší a vytváří delikátnější aroma a chuť. Dřevo sudu zároveň absorbuje nežádoucí látky. Tento proces se nazývá „měknutí“ a probíhá tak dlouho, jak dlouho je rum v přímém kontaktu se sudem. Posledním, ale velmi důležitým krokem, je míchání. Na řadu přichází umění hlavního sklepmistra, který k přípravě finálního produktu vybírá rumy různých destilací, stáří, ale i jednotlivých sudů stejného ročníku. Stáří výsledného rumu je pak dáno nejmladším použitým rumem.

Díky jedinečnému způsobu destilace a použití výhradně melasy jako základu tvoří El Dorado rum samostatnou kategorii karibských rumů – Demerara. Tím je také dána jejich obecná charakteristika: velmi aromatické, s plným tělem a bohatou chutí.

Vedle rumů stylu Demerara existují další tři typy rumů:

• Španělský styl pochází ze španělsky hovořících teritorií karibské oblasti. Základem těchto rumů je také melasa, při jejich výrobě se používá kontinuální destilace. Mají lehčí tělo a jemnou chuť. Bývají označovány jako RON.

• Anglický styl pochází z anglicky hovořících teritorií karibské oblasti. Základem rumů je melasa, při výrobě se používá kotlíková destilace. Proto mají plnější tělo než rumy španělské. Označují se jako RUM.

• Francouzský styl pochází z francouzsky hovořících teritorií karibské oblasti. Rumy jsou ze 100 % vyrobeny ze šťávy cukrové třtiny, nikoli z melasy. Jsou jemné, ale odlišné. Jsou označovány jako RHUM.

Bezchybné vlastnosti El Dorado rumů apelují na chuť znalecké veřejnosti a skutečnost, že získávají množství cen na různých mezinárodních soutěžích mluví za vše.

Společnost Demerara Distillers dnes produkuje více než 26 miliónů litrů čistého alkoholu ročně a je největším dodavatelem rumu z Karibiku odběratelům po celém světě.