Frankovka

Pěstování této modré odrůdy má v našich končinách letitou tradici. Nejpříznivější podmínky jsou ve velkopavlovické oblasti, nejvíce ji vyhovují štěrkovité půdy a záhřevné spraše. Má velkou perspektivu především kvůli bohatému růstu, dobré mrazuodolnosti a dobré plodnosti nově vyšlechtěných odrůd. Zrání hroznů je pozdní. Při úměrné sklizni a dobře vyzrátých hroznech jsou vína velmi plná. Hodí se pro zrání v láhvi a také na skladování v dubových sudech. Mladá vína jsou tvrdší, ale široká a zráním získávají lahodnou chuť i vůni i příjemnou drsnost. Barva je tmavě rubínová. Podává se k tmavým masům s kořeněnou úpravou a zvěřině, ušlechtilým sýrům a sýrům s modrou plísní i k těstovinám.

Vstupem na tyto stránky prohlašuji, že je mi více jak 18 let.