Sauvignon

Vznikl samovolným zkřížením odrůd Chenin blanc a Tramín. Původní domovinou Sauvignonu je jak jinak než Francie, konkrétně Bourdeux, kde se v oblasti Sauternes pěstuje společně s odrůdou Sémillon, kterou při přezrávání napadá plíseň šedá. Ta způsobí velký úbytek vody v bobuli, čímž naroste množství cukru. Ze směsi moštů Sauvignon a Sémilton se vyrábějí přírodní sladká sauterská vína. Růst je velmi bujný a hustý, proto se doporučují pro pěstování horší půdní podmínky, aby se mol růst redukovat. Za to potřebuje správně zvolenou polohu. Olistění je také velmi husté a mrazuodolnost se pohybuje na nízké úrovni. Obliba této odrůdy stále roste. Pěstuje se také v jižní Africe, Austrálii i v Kalifornii. Hodně vyhledávané jsou odrůdy s nádechem nových dubových sudů tzv. barrique. Víno má světle zeleno-žlutou barvu s výrazně broskvovou až kořeněnou vůní. U láhvově vyzrálých vín je někdy neutrální, ale plná vůně. U mladého vína se výrazné kyseliny zráním zharmonizují. Proto jsou vhodná k archivaci. Podávají se k předkrmům s výraznou chutí. K rybám s výraznější úpravou, ale i k drůbeží připravenou na divoko. Pozdní sběry se doporučují konzumovat k sladkým dezertům.