Tequila SIERRA Reposado 38% 1 l

Kód: TE056
BIO
Značka: Sierra
459 Kč 379 Kč bez DPH 459 Kč / 1 l
Skladem

Velmi jemná "zlatá" tequila, destilovaná z plně vyzrálých srdcí modré agáve získává díky staření v dubových sudech výraznou a bohatou chuť s nezaměnitelným zlatavým tónem.

Detailní informace

Detailní popis produktu

SIERRA Tequila Reposado 1 l, velmi jemná "zlatá" tequila, destilovaná z plně vyzrálých srdcí modré agáve získává díky staření v dubových sudech výraznou a bohatou chuť s nezaměnitelným zlatavým tónem. Kvalitu a chuť tequily SIERRA Reposado nejlépe zvýrazníte plátkem pomeranče posypaným skořicí.

Doplňkové parametry

Kategorie: Alkoholické nápoje, Gold, Joven, Oro (zlatá) Mixto jen MAXI láhve
Tequila podle klasifikace: Gold, Joven, Oro (zlatá)
Tequila podle typu: Mixto

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

SIERRA Tequila je snadno k rozpoznání nejen díky své originální podobě láhve se sombrérem na uzávěru, ale i mimořádnou kvalitou za příznivou cenu. V současnosti je nejprodávanější tequilou na trhu v Evropě i v České republice.

Druhy tequily

  • Silver nebo Blanco - vodojasné tequily zrající jen krátkou dobu
  • Gold nebo Oro - vodojasná tequila dobarvená kulérem
  • Reposado - zrají v sudech z amerického bílého dubu nejméně 2 měsíce (Sierra zrála 3 měsíce)
  • Anejo - zrají v sudech nejméně 1 rok, zpravidla však tři i více let (SIERRA Antiguo zrála min. 2 roky ve starém dubovém sudu)
  • Tequilas Reservas - speciální tequila například v single barelu nebo tequila s chilli papričkami

Jak tequilu nejlépe pít?

Mexičané tequilu pijí čistou, neředěnou, pomalým usrkáváním, aby vychutnali její nezaměnitelnou chuť.

Rituál se solí a citronem je následující:

Na hřbet ruky mezi palec a ukazovák nasypeme sůl. Stejnou rukou vezmeme plátek citronu, slízneme sůl, jedním douškem vypijeme tequilu a rychle zajíme citronem. Zlatou tequilu doporučujeme pít se skořicí a pomerančem. Tequila se také hodně používá pro přípravu svěžích exotických míchaných nápojů. K nejznámějším patří Margarita.

Historie tequily

Tequilu můžeme nazvat exotickým drinkem s historií stejně starou, jako je země, ze které pochází. V Mexiku se s ním pojí mnoho příběhů, dobrodružných románů, legend i bajek.

Podle staré legendy byla prvním objevitelem medové vody z rostliny Maguery žena - indiánka Mayahuetl. Její manžel, indiánský sedlák Patecatl, potom kvasil tuto medovou vodu pro potěšení bohů, kněží a válečníků. Mayahuetl byla podle starých textů první, kdo nabídl vyrobený nápoj králi indiánských kmenů Montezumovi. Indiáni té doby (1300 - 800 př. n. l.) používali k rituálním účelům nízkoalkoholický nápoj, zvaný pulque, avšak s destilací pulque začali až první dobyvatelé a misionáři. Tequila a mezcal patřily dlouhou dobu na roveň halucinogenním houbám, které byly užívány pro očištění a povznesení duše nebo pro zmírnění bolesti.

Indiáni dokázali agáve zpracovat beze zbytku. Z kořenů se vyrábělo mýdlo, koncový trn s vláknem na konci listu používaly Indiánky k šití, listy jako krytinu či jako potravu pro dobytek, usušenými lodyhami se topilo a ze středu agáve se vyráběly pulque (nízkoalkoholický nápoj) a tepache (nealkoholický nápoj).

Tequila získala své jméno podle jednoho z měst, ve kterém je vyráběna. Město Tequila (stát Jalisco) bylo založeno roku 1656 několika osadníky. Ti v kraji obdrželi dostatek půdy a začali budovat své farmy a domy. Později bylo území předáno majoru Juanu Lopezu Villasadovi, který již měl zkušenosti s pěstováním cukrové třtiny a modré agáve. Současně s nárůstem počtu obyvatel se i zvyšovala výroba tradiční tequily. Během druhé poloviny 20. století se tequila stala světoznámým drinkem a přinesla tak slávu malému mexickému městu s 15.000 obyvateli.

První tequila byla exportována roku 1873, kdy byly tři barely poslány do Nového Mexika. V této době již existovalo ve městě Tequila patnáct malých lihovarů, které vyráběly tento tradiční nápoj. Roku 1893 získala tequila ocenění na světovém veletrhu v Chicagu a roku 1910 na veletrhu v San Antoniu. Od této chvíle stoupá produkce a export tequily každým rokem. Dnes je tequila vyvážena do více jak 80 zemí na celém světě.