Cabernet Sauvignon

Cabernet sauvignon, dnes jedna z nejmódnějších modrých odrůd, vznikl kdysi dávno, pravděpodobně ve Francii, samovolným opylením prapůvodní odrůdy Cabernet Franc odrůdou Sauvignon.

Znám už byl zřejmě za dob starých Římanů, ale o jeho největší rozmach v historii se zasloužil právě ve Francii kardinál Richelieu, který nechal vysázet velké vinice s cabernetem v oblasti Bordeaux. Díky tomu je dnes spolu s odrůdou Merlot základem světového věhlasu vín z Bordeaux.

Z Francie pronikl postupně cabernet sauvignon do ostatních zemí. Dnes je jím na celém světě osázeno asi 140 tisíc hektarů vinic, což z něj dělá sedmou nejrozšířenější odrůdu. Je náročnější na podmínky pěstování, potřebuje hodně sluníčka, dobrou půdu, velmi dobře odolává suchu, a proto se rozšířil i do teplých krajů - například do Afriky nebo Austrálie. V českých a moravských podmínkách obvykle cabernet dozrává hodně pozdě, nejdřív v polovině měsíce října.

Charakteristickým projevem cabernetů je v dobrých ročnících příjemná kořenitost a pikantnost. Vína jsou to plná, s příjemnou tříslovinou a mohou i po nějakou dobu dále vyzrávat v lahvích. Pokud není ročník hodně teplý, pak mají naše cabernety světlejší barvu, v chuti jsou ostřejší a nepříliš harmonické. V takovém případě by vinař udělal nejlépe, kdyby vyrobil ve slabším ročníku víno růžové. Dočká se pak krásné malinové barvy a nádechu lesního ovoce.

Tradiční zemí pro výrobu excelentních cabernetů sauvignon je tedy Francie, zejména oblast kolem řeky Girondy v Bordeaux. Zde se obvykle produkují jedny z nejlepších, ale také nejdražších vín světa. Mnozí z vás jistě už někdy zaslechli alespoň některé názvy slavných vín, jakými jsou třeba Château Margaux, Château Mouton Rothschild nebo Château Latour.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více zde