Vodka

Vodka je jeden z nejpopulárnějších destilátů. Je to čirá tekutina, bez typického aroma či chuti. Vyrábí se z kvasící substance jako jsou brambory, zrno(rýže, obilí), sirup z cukrové řepy. Vodka obsahuje obvykle okolo 30% až 50% obj. alkoholu. Klasická polská, litevská nebo ruská vodka je 40%. Podle Muzea vodky v Moskvě ruský chemik Dimitrij Mendělejev stanovil ideální množství alkoholu na 38%. I když byla vodka v západním světě před rokem 1950 téměř neznámá, získala si zde značnou popularitu. V Americe tvoří 20% konzumace tvrdého alkoholu a tím je před národním destilátem – Bourbonem. Díky své neutrální chuti a vůni je hojně používaná v míchaných nápojích a lze ji zaměnit i za gin například v Martini.

 

Historie

 

Museum Vodky, Moskva

    Moskevské museum vodky

Původ vodky je nejasný, odhaduje se, že vznikla někde v Polsku, Rusku, nebo v jiných severských státech. Slovo vodka pochází ze slovanského slova pro vodu, avšak toto označení se začalo používat až v 17. století. Dříve se tento nápoj, nebo jeho prototyp, nazýval „chlebové víno“, nebo jen aqua vitae – z latiny voda života. První zmínky o vodce V Rusku pocházejí ze 14. století. Až do 18. století obsahovala vodka relativně málo alkoholu (pouze okolo 20 %), prodávala se v hostincích a byla ceněna. Ruský car Ivan Hrozný v 16. století zřídil síť palíren. Hospody, které neměl pod kontrolou, postavil mimo zákon. V rámci politiky ruští Carové udělovali šlechtě a úředníkům lihovarnické právo. Daně získané z produkce byly velmi důležitou položkou v ekonomice carského Ruska. Vodka zde představovala také významný společenský element, používala se při banketech, náboženských obřadech, servírovala se na carském dvoře. V důsledku velké konzumace vodky se její cena snížila a tím začal být přístupná i nižší vrstvě obyvatelstva. Na začátku 20. století tvořila spotřeba vodky v Rusku 89% z alkoholických nápojů, během století se trochu snížila.

 

Zubrowka wódka

   Zubrowka wódka

V Polsku je vodka (wódka) vyráběna od středověku. Jako u většiny alkoholických nápojů sloužila nejdříve jako lék. V 15. století se stala populárním drinkem. Vodka se začala ve velkém měřítku produkovat až v 16. století, na počátku v Krakově a dále v Poznani, Gdaňsku. Odtud byla vyvážena na Slezsko, ale také do Holandska, Dánska, Anglie, Ruska, Německa, Rakouska, Maďarska, Moldávie, Ukrajiny a k Černému moři.V polovině 17. století šlechta dostala monopoly na prodej a výrobu vodky na svých panstvích. Toto privilegium představovalo značný profit. Jedna z nejslavnějších aristokratických palíren zavedla kněžna Julia Potocka z Lubomirskich.

 

Původní destilace byla velmi primitivní. Líh obsahoval obvykle nižší množství alkoholu, destilační proces se několikrát opakoval (obvykle 3x). První destilace se jmenovala "brantówka", druhá "szumówka" a třetí "okowita" (ze slova „aqua vitae“).

 

 

Na Ukrajině je vyráběna pertsivka nebo také horilka z pertsem – vodka s celými paprikami přímo v láhvi. Tato horilka se řadí již do kategorie bitters, je kojenější a silnější než ruská vodka. Horilka se také vyrábí s medem, mátou nebo mlékem.

 

 

Výroba

 

Při výrobě vodky se využívalo zimy v severní a východní Evropě, jelikož voda mrzne při vyšší teplotě než ethanol. Zmrznutím vody se separoval z břečky alkohol. V 15. století se zde dostala technika destilace a od té do by až do 19. století se vodka vyráběla v periodickém destilačním přístroji. Nyní se vyrábí v kontinuálním destilačním přístroji, jako filtr se používá aktivní uhlí. Může se v poslední destilaci dochucovat například: citrónem, třešní, pomerančem, limetkou, mátou.

 

 

 

Ochucená vodka

 

Nemiroff

           Nemiroff - Honey Pepper

Je vodka ochucená jinými ingrediencemi, ale nemá přidaný cukr – není likér. Ingredience se přidají do nádoby a nechají se vyluhovat nějaký čas. Po tomto procesu je vodka vyfiltrována a může se nechat vyzrát, aby se uvolnily příchuti a vůně. V severní Americe se někdy této vodce říká kořalka, i když je vyrobená jiným způsobem.

 

Příchuti: citrón, limetka, pomeranč, mandarinka, klementýnka, grapefruit, malina, jahoda, borůvka, vanilka, černý rybíz, čili paprička, třešeň, jablko, káva, čokoláda, broskev, skořice, hruška, plod mučenky, granátové jablko, mango, banán, ananas, kokos, máta, meloun, růže,..

 

Značky vodky

 

 

Smirnoff – Piotr Arsenieyevich Smirnov založil v Rusku roku 1860 palírnu a jako první požil filtraci přes dřevěné uhlí. Nyní je tato značka vodky nejprodávanější na světě. Sídlila postupně v Rusku, Francii a USA.

 

Nemiroff – ukrajinská vodka - horilka patří nyní mezi nejprodávanější vodky světa. Vyrábí se s mnoha exkluzivními příchutěmi.

 

Stolichnaya vodka – tradiční ruská vodka vyráběná z pšenice a rýže.

 

Zubrowka wódka – nebo také Bison Grass Vodka; polská vodka destilovaná z rýže, s nádechem byliny tomkovice vonné, vanilky, kokosu a mandle.

 

Absolut – Švédská značka vodky.

 

Mezi další známe značky patří: Polsko: Chopin vodka, Wyborowa wódka, Starogardzka wódka, Belvedere vodka, Sobieski wódka, Soplica wódka, Grasovka Vodka; Rusko: Moskovskaya osobaya vodka, Russky Standart vodka, Kalašnikov vodka; Grey Goose vodka (Francie); Xellent vodka (Švýcarsko); Villa Lobos vodka (Mexiko); Danzka vodka (Dánsko); Bismarck vodka (Rakousko); Level vodka (Švédsko); Koskenkorva Vodka (Finsko); Skyy vodka (USA); Gorbatschow (Německo); Puschkin (Německo); Finlandia (Finsko); Chingis (Mongolsko)