RON LA PROGRESIVA DE VIGIA MEZCLA 13

Ron La Progresiva De Vigia Mezcla 13

 

Kubánská salsa ve vším všudy

Původ, příprava a chuť tohoto rumu jsou divoké a pestré jako “Ostrov svobody” sám. Posuďte sami.

Historie rumu La Progressiva není dlouhá a ani s jeho výrobcem to není jiné. To se v Norsku dalo pár chytrých hlav dohromady a přišlo s nápadem investovat do kubánského rumu. Přesněji Tore Villard,  Hans Christian Holst a jejich kumpán Enrique Arías, španělský podnikatel z Havany. Nelenili a hned v roce 2011 podepisují partnerskou smlouvu s kubánským Ministerstvem cukru. O rok později vzniká v Oslu The Rum Island Company. 

Rokem 2013 startuje vývoj prvního kubánského spiced rumu - Black Tears.

V roce 2015 získávají od kubánské vlády speciální značku kvality Vigia. Se značkou přichází i vlastnictví 7000 sudů prémiového rumu. O rok později začínají s výrobou a distribucí spiced rumu Black tears na zkušebním trhu.

 

A konečně v roce 2017 začínají míchat prémiový Ron La Progresiva. Ten asi soudruhům zachutnal, protože o dva roky později vzniká 50/50 joint venture se státním producentem cukru a alkoholu (AZCUBA). Společně založili značku Ron Vigia, stát k tomu přihodil zásoby rumu navíc a hlavně licenci na distribuci rumu mimo území Kuby. A párty může začít.

 

Rum La Progressiva je tedy tedy produkován pod hlavičkou Ron Vigia nebo taky Botega Vigia. Destilace základu rumu probíhá ve starém rezavém lihovaru Enrique Varona Distillery. Ten najdete uprostřed třtinových plantáží ve vesnici Falla v regionu Ciego de Avila. Aktuálně by tam měla probíhat razantní modernizace.

Nenechte se zmýlit třináctkou na etiketě. Mezcla 13 totiž neznamená 13 let staření, ale směs (chcete-li blend) číslo 13. Prostě vzorek číslo 13 byl nejpovedenější, a tak se rozhodli ho vyrábět. 

Míchání (blendování) je pro kubánské rumy typické. Obvykle destilují třtinovou melasu na několikastupňových column stills sestavách. Při destilaci oddělují těžký, více aromatický komponent, při 74% až 78%. Lehký komponent je destilován mezi 94,4% a 96% a je téměř neutrální. Tyto komponenty se dále různě filtrují a staří, až se nakonec smíchají v různé rumové báze. Různě staré báze se pak míchají podle receptury tak, aby vznikl finální blend.

 

Ron La Progresiva je tedy rum destilovaný z melasy podle procesu, který jsme si právě popsali. Jde o finální blend tří rumových bází starých 11, 13 a 15 let. Všechny tyto rumové báze byly stařeny v sudech po bourbonu na Kubě. Obsah alkoholu je 41%.  Zajímavostí je, že konečnou podobu rumu určuje tým ženských “master blenderek”. 

 

Láhev - Originální kousek. Tvarem trochu připomíná styl lahve pro Duppy Share nebo Beach House. Ty jsou ale zcela hladké bez reliéfu. Vršek lahve Ron La Progressiva mi připomíná tekoucí med. Ve spodní části je vylisován nápis - RON ANEJO PROVINCIA  CIEGO DE AVILA. Etiketa má pár zábavných detailů - poházené lahve kolem sudů, z nichž jedna právě ”camrá” svůj obsah na zem; destilační kolona s neuvěřitelnými 12 stupni, zavalená pytli s bůhví čím.. asi cukr, co dělají ve vedlejší fabrice.

 

Barva - jantarová, tmavší. Skoro mi připomíná medovinu. I po nalití do skleničky si zachovává svoji sytost. 

 

Aroma - silné, bez štípavosti. Vůně medoviny, melasy a kakaa spolu s náznaky rozinek a sušených švestek. Velice mírně se v pozadí objevují tóny mokrého dřeva.

 

Chuť - Mírně nasládlá prvotní linka se v momentě mění na ostrý kopanec - buďte připraveni. Ten rychle odezní a pak se rozvine široká paleta chutí, na které převažuje hořká čokoláda s pomerančovou kůrou. Rozinky, sušené fíky a otisk sladkého tabáku. Ta rozmanitost mě opravdu baví.

 

Dochuť - Poměrně dlouhá a bohatá. Opět převažuje hořká čokoláda, pomeranče a tmavý karamel. V pozadí je nevýrazný nádech dřeva. Jinak jsem nezaznamenal žádné vady.

 

Celkový dojem - Zajímavý a neotřelý rum, který se odlišuje od ostatních cenových konkurentů. Až na výjimky se totiž jedná o jemné rumy s karamelovo - vanilkovými notami, které se od sebe liší jen málo. Ron La Progresiva je zábavný. Doslova se vám roztančí na jazyku, až z toho někomu mohou hrknou slzy do očí. 

 

Musím se přiznat, že po prvním ochutnání jsem byl trochu rozčarovaný. Na první dojem to byl jen pálivý lehce nasládlý rum se silným dojezdem. Za pár dní dostal druhou šanci. To už bylo lepší. Po odfiltrování pálivosti, na kterou jsem byl připraven, se naplno začala projevovat široká paleta chutí. Při třetím ochutnání už jsem šel na jistotu. Silná vůně, silná chuť s úvodním “kickem” a potom hřejivá kubánská samba. Taková progresivní divočina, která si vyžádá trochu času na pochopení, ale pak vás začne bavit.

 

Co na to holky? 

Manželka rum charakterizovala slovem komunismus. Vypadá to pěkně, voní to pěkně, ze začátku se to může zdát i fajn, ale pak tě to tvrdě kopne a  ještě dlouho víš, že tu byl. Prý je to spíš rum pro zkušené, ventilátorem ošlehané komunistické revolucionáře.

 

Doporučení - Pokud si chcete dát ve svém oblíbeném rumovém baru něco jiného než obvykle, můžu vřele doporučit. Klidně pozvěte k ochutnání i známé, jen dejte pozor, aby Ron La Progresiva příležitostnější rumové experimentátory příliš nepřekvapil. 

 

Vstupem na tyto stránky prohlašuji, že je mi více jak 18 let.